Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Sycylijska przystawka

Anchios i tuńczyk na czerwonych pomarańczach

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: dwie

Składniki:

oliwka czarna, 20 dag

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

cebula cukrowa, 1 szt.

tuńczyk, 20 dag

anchios (sardele) , 10 dag

pomarańcz, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Pomarańcze najlepiej czerwone obrac i pokroic w plastry, rozłożyc na taletrze.Na pomarańcze położyc kawałki tuńczyka z puszki w sosie własny i anchios z puszki, czarnymi oliwkami ,posypac pokrojoną cebulką,polac oliwą, można talerze przyozdobic zielonym listkiem (lubczykiem ,pietruszką)Smacznego