Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Chleb na zakwasieNa dwie długie i wąskie blaszki, z nasionami słonecznika lub lnu |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
sól, 3 łyżecz.
nasiona słonecznika, 1 szkl.
woda, 6 szkl.
zakwas, 0.5 szkl.
płatki owsiane, 1 szkl.
mąka pszenna razowa, 80 dag
mąka żytnia, 70 dag
Mąki+ płatki owsiane +woda ( 6-7 szklanek) wymieszac z zakwasem, odstawic na noc. Rano odebrac pół szklanki zakwasu i w zamkniętym słoiczku odstawic do lodówki do nastepnego chleba.Rano dodac ziarna ( słonecznik , len - tak do 1,5 szklanki ) i sól. Przełożyc do dwóch wysmarowanych blaszek( wąskich i długich) i piec ok 1,5 godz w 180 stopniach.Po wystudzeniu mozna posmarowac wierzch oliwą.SmacznegoNa zdjęciu chleb jest z ziarnami lnu.