Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Tarta z jabłkamiAlbo inaczej tarta normandzka |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
cynamon, 1 łyżecz.
cytryna, 1 szt.
cukier puder, 10 dag
cukier, 10 dag
żółtka, 1 szt.
masło, 20 dag
mąka pszenna, 15 dag
jabłko, 1 kg
Wymieszaj mąkę z dwiema łyżkami cukru pudru i szczyptą soli. Wziąć połowę (10 dag) masła i posiekać razem z mąką z cukrem, dodać żółtko - zagnieść i włożyć do lodówki aby się schłodziło. Obrać połowę jabłek (0,5 kg), pokroić na ćwiartki usuwając gniada nasienne - pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Resztę jabłek również obrać, usunąć gniazda nasienne, zalać 100 ml wody, dodać cukier, cynamon i gotować aż się rozpadną jabłka - płyn musi również odparować. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę. Ciasto nakuć widelcem i wsadzić do nagrzanego piekarnika (do 200 stopni celsjusza)na 15 min. Wyjąć zapieczony spód, nałożyć na niego rozgotowane jabłka i nałożyć jabłka tak aby plasterki nachodziły na siebie. Pozostałe masło rozpuścić i polać jabłka, posypać również połową cukru pudru i cynamonem. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać resztą cukru pudru i piec, aż jabłka się zrumienią. Podawać na ciepło z bitą śmietaną.