Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Kluski ze skwarkamidomowe kluski :) |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
mąka pszenna, 0.5 kg
jajka, 1 szt.
woda, 1 szkl.
sól, 1 łyżecz.
boczek , 25 dag
Zagotowac w garnku lekko posoloną wodę 0 ok 2 litrów.Do mąki wbic całe jajko,dodac trochę soli i stopniowo wlewac wodę zagnieśc ciasto tak by nie kleiło się do rąk, podzielic na 2 lub 3 cz części. Każdą rozwałkowac na placek ok 0,5 cm grubości, pokroic na paski ok. 5 cm szerokości a paski pociąc na kawałki o szerokości do 0,5 cm lub wg własnego uznania. kluski wrzucic do gotującej sie wody i gotowac do 10 min, od czsu do czsu sprawdzajac łyżką, czy nie przykleiły się do dna.Wyjąc na durszlak.Boczek pokroic na małe kawałki i podsmażyc na patelni. Kluski rozłożyc na talerze i okrasić skwarkami z boczku. Smacznego