Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Szaszłyki z łososia i poraŁatwy sposób na kolejną potrawę z grilla. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: trzy
na grilla
łosoś , 350 g
por, 2 szt.
sos rybny, 4 łyżk.
olej sezamowy, 1 łyżecz.
cukier trzcinowy, 2 łyżecz.
białe wino, 4 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
Łosoś powinien być wyfiletowany, bez skóry. Pokroić go na kawałki o boku około 5 cm. Połączyć wszystkie składniki marynaty: sos rybny, olej sezamowy, cukier, białe wino, czosnek - włożyć rybę w marynatę i odstawić na godzinę. Nadziewać na zmianę rybę i pora na mokre patyczki szaszłykowe i piec na rozgrzanym grillu około 10 min. smarując marynatą.