Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Zupa szczawiowa

Letnia zupka - super prosta.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

dieta

Składniki:

ugotowane jajko, 4 szt.

ziemniak, 5 szt.

Śmietana 18% , 1 szkl.

masło, 1 łyżk.

szczaw , 20 dag

wywar z włoszczyzny, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy do miękkości w wywarze albo wodzie. Następnie dodajemy dokładnie przebrany i wymyty szczaw. Gotujemy 5 minut po czym dodajemy zahartowaną śmietanę (dokładnie mieszamy śmietanę w naczyniu, solimy i dolewamy po trochę gorącego płynu cały czas intensywnie mieszając - następnie dolewamy do zupy, również mieszamy). Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy. Dolewamy rozmącone 2 jajka lub podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.