Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zupa szczawiowaLetnia zupka - super prosta. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
dieta
ugotowane jajko, 4 szt.
ziemniak, 5 szt.
Śmietana 18% , 1 szkl.
masło, 1 łyżk.
szczaw , 20 dag
wywar z włoszczyzny, 6 szkl.
Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy do miękkości w wywarze albo wodzie. Następnie dodajemy dokładnie przebrany i wymyty szczaw. Gotujemy 5 minut po czym dodajemy zahartowaną śmietanę (dokładnie mieszamy śmietanę w naczyniu, solimy i dolewamy po trochę gorącego płynu cały czas intensywnie mieszając - następnie dolewamy do zupy, również mieszamy). Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy. Dolewamy rozmącone 2 jajka lub podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.