Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Rolada wieprzowaJedna ze smaczniejszych rolad |
wieprzowina , 2 kg
słonina, 500 g
szynka wędzona, 500 g
cebula, 2 szt.
czosnek, 2 szt.
pieprz, 5 g
sól spożywcza, 5 g
majeranek, 5 g
ziele angielskie, 5 g
liście laurowe, 5 g
żołądek, 1 szt.
Wieprzowinę, słoninę i szynkę pokrajać w paski, z uszu wyciąć grube chrząstki, resztę drobno pokrajać. Cebule drobno posiekać, czosnek utrzeć. Wszystkie składniki razem z przyprawami dobrze wymieszać i włożyć do żołądka. Otwory w żołądku zawiązać albo zaszyć, włożyć roladę do wody zakwaszonej octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 2 godz. licząc od chwili zawrzenia wody. Roladę wyjąć, ułożyć na desce, nakryć drugą deską obciążoną kamieniem i wynieść w chłodne miejsce na 24 godz. Przechowywać ją można 2 tygodnie (w czasie zimy), najlepiej owiniętą płótnem zwilżonym octem.