Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Pieczeń ze schabuPyszna pieczeń na niedzielny obiad. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
schab , 1 kg
cebula, 2 szt.
liście laurowe, 3 szt.
żeberka, 10 g
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
oliwa z oliwek, 3 łyżk.
czosnek, 0 szt.
ząbek czosnku, 1 szt.
Polać brytfankę oliwą najlepiej czosnkową. Ułożyć cebulę pokrojoną w grube krążki ze skórką (dla ciemnego sosu), liście laurowe i lekko zgnieciony czosnek. Na to układamy natarty solą schab. Łączymy oliwę z pieprzem i połamanymi liśćmi laurowymi i polewamy schab. Do brytfanki dodajemy kawałek żeberka z kością (dla aromatu), zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 h. Po upieczeniu pokroić pieczeń na plastry. Sos przecedzić, postawić na ogniu, dodać wodę i wino. Zagotować i polać mięso. Podawać z ziemniakami lub ryżem.