Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Knedle ze śliwkami

Udekorować śmietaną

Składniki:

sól, 1 szczypta

śliwka, 300 g

mąka , 5 g

bułka tarta , 7 g

cukier, 20 g

margaryna, 12 g

jajka, 0.25 szt.

ziemniak, 100 g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce lub dokładnie utłuc. Do masy dodać mąkę, jajo, sól i wyrobić. Z ciasta formować krążki i zawijać w nie śliwki. Zagotować wodę z solą, wrzucić knedle, ugotować i dokładnie odcedzić. Przyrumienić tartą bułkę, dodać tłuszcz, podgrzać. Knedle polać tłuszczem z bułką lub śmietaną z cukrem. Można faszerować innymi owocami lub mięsem