Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Pierożki pikantnePierożki tylko na ostro |
mąka , 80 g
margaryna, 30 g
śmietana, 30 g
drożdże, 3 g
sól, 1 szczypta
ser twarogowy półtłusty , 40 g
jajka, 0.2 szkl.
ser żółty, 25 g
pieprz, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami i sól. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Ser biały rozetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajo i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do twarogu, przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Masę serową nakładać na krążki ciasta, zlepiać pierogi, smarować jajem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku (220°C).