Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Pierożki pikantne

Pierożki tylko na ostro

Składniki:

mąka , 80 g

margaryna, 30 g

śmietana, 30 g

drożdże, 3 g

sól, 1 szczypta

ser twarogowy półtłusty , 40 g

jajka, 0.2 szkl.

ser żółty, 25 g

pieprz, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać śmietanę roztartą z drożdżami i sól. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Ser biały rozetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajo i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do twarogu, przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Masę serową nakładać na krążki ciasta, zlepiać pierogi, smarować jajem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku (220°C).