Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150)

Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa)

Powiem szczerze, że potrawa dla ludzi z wolnym czasem

Składniki:

wieprzowina , 1 szt.

krew wieprzowa, 1 l

sól spożywcza, 10 g

saletra, 10 g

kminek, 10 g

pieprz, 10 g

majeranek, 5 g

ziele angielskie ziarnka, 5 g

Sposób przygotowania:

Oddzielić schab zaraz po uboju świni, usunąć kości i włożyć do naczynia z krwią wieprzową. Po dwóch dniach mięso wyjąć, bardzo starannie wytrzeć z krwi, natrzeć mieszaniną soli, saletryprzypraw {patrz szynka wędzona po litewsku). Ułożyć w drewnianym naczyniu, przysypać tą samą mieszaniną, nakryć denkiem obciążyć kamieniem. Po dwóch dniach przetrzymania w ciepłym, umieszczeniu przełożyć kawałki z dna na wierzch i odwrotnie, wynieść na 10 dni w zimne miejsce. Po ich upływie polędwicę wytrzeć do sucha, włożyć w odpowiedniej grubości jelita. obsuszać 6 godz. na powietrzu i wędzić 14 dni w zimnym dymie.