Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Potrawka z drobiu z ryżemKolejna propozycja drobiu z ryżem |
pieprz, 2 g
mielona papryka, 2 g
sól, 2 g
natka pietruszki, 2 g
olej, 15 g
ryż , 50 g
cebula, 50 g
włoszczyzna, 50 g
drób , 150 g
Drób oczyścić, podzielić na części. Pierś i nogi pozostawić d<| przygotowania innej potrawy, np. kotletów panierowanych. Pozostałe części tuszki ugotować z włoszczyzną w osolonej wodzi Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić od kości i pokroić w kostkę (skórę pokroić bardzo drobno). Ugotowane warzywa osaczyć, pokroić. Cebulę oczyścić, pokroić w grube plastry i smażyć na tłuszczu — dodać paprykę i krótko podsmażyć. Dodać ryż i smażyć do momentu, gdy zacznie się rumienić. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojone mięso i warzywa, posypać pieprzem, dokładnie wymieszać, zalać wrzącym wywarem. Ugotować ryż na sypko. Potrawę posypaną zieleniną podawać na gorąco z kefirem, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.