Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Kaczka w sosie jabłkowymKaczka na każdą okazję |
kaczka , 15 dag
włoszczyzna, 5 dag
cebula, 1 dag
jabłko, 10 dag
tłuszcz, 1 dag
mąka , 2 g
karmel, 1 łyżecz.
sól, 1 szczypta
Kaczkę oczyścić, pokroić na części, natrzeć solą, ułożyć w rondlu podlać 1/2 l wody. Włożyć włoszczyznę i gotować do miękkość. Jabłka i cebulę drobno pokroić i dusić w osobnym naczyniu a następnie przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać masę jabłeczną, posłodzić. Przygotować karmel i dodać do sosu. Warzywa wyjąć z rondla. Kaczkę zalać sosem — zagotować.