Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Kaczka w sosie jabłkowym

Kaczka na każdą okazję

Składniki:

kaczka , 15 dag

włoszczyzna, 5 dag

cebula, 1 dag

jabłko, 10 dag

tłuszcz, 1 dag

mąka , 2 g

karmel, 1 łyżecz.

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kaczkę oczyścić, pokroić na części, natrzeć solą, ułożyć w rondlu podlać 1/2 l wody. Włożyć włoszczyznę i gotować do miękkość. Jabłka i cebulę drobno pokroić i dusić w osobnym naczyniu a następnie przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać masę jabłeczną, posłodzić. Przygotować karmel i dodać do sosu. Warzywa wyjąć z rondla. Kaczkę zalać sosem — zagotować.