Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Sernik na zimno

Mama robi najlepszy

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

Składniki:

biszkopt, 0.25 kg

żelatyna, 2 łyżk.

mleko, 20 dag

cukier, 18 dag

jajka, 4 szt.

margaryna, 12 dag

ser twarogowy półtłusty , 1 kg

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ser i margarynę przepuścić przez maszynkę. Z przewidzianej ilości cukru odjąć l łyżkę. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru i dodać do sera. Białka ubić na pianę; pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Pianę dodać do sera. Żelatynę zagotować z mlekiem (mieszać w czasie gotowania), po czym ostudzić, dodać do masy serowej i wymieszać. Wyłożyć masę do formy i pozostawić do zżelowania w chłodnym miejscu lub w lodówce. Formę można wyłożyć biszkoptami. Polać syropem lub owocami w cukrze.