Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Sernik na zimnoMama robi najlepszy |
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
biszkopt, 0.25 kg
żelatyna, 2 łyżk.
mleko, 20 dag
cukier, 18 dag
jajka, 4 szt.
margaryna, 12 dag
ser twarogowy półtłusty , 1 kg
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ser i margarynę przepuścić przez maszynkę. Z przewidzianej ilości cukru odjąć l łyżkę. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru i dodać do sera. Białka ubić na pianę; pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Pianę dodać do sera. Żelatynę zagotować z mlekiem (mieszać w czasie gotowania), po czym ostudzić, dodać do masy serowej i wymieszać. Wyłożyć masę do formy i pozostawić do zżelowania w chłodnym miejscu lub w lodówce. Formę można wyłożyć biszkoptami. Polać syropem lub owocami w cukrze.