Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Kiełbasa z wołowiny

Dobrze by było, żeby wołowina nie miała zbyt dużo tłuszczu

Składniki:

wołowina , 2500 g

słonina, 800 łyżecz.

goździki, 5 g

pieprz, 5 g

ziele angielskie ziarnka, 10 g

liście laurowe, 5 g

sól spożywcza, 5 g

jelito cienkie, 3 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso i słoninę drobno posiekać, dodać przyprawy, dobrze wyrobić i napełniać środkowe jelita wołowe, mocno ubijając nadzienie. Końce jelit związać i włożyć kiełbasę na 10 dni do solanki, przygotowanej jak do peklowania szynek. Kiełbasę wyjąć, wytrzeć, obsuszać przez 3 dni na wietrze i wędzić 4 dni w zimnym dymie.