Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Pory zapiekane z ryżemMożna posypać tartym serem |
Sposób przygotowania: pieczone
mielona papryka, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ser żółty, 5 dag
koncentrat pomidorowy, 5 g
ryż , 15 g
olej, 15 g
por, 23 dag
Pory pokroić w plastry i udusić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać opłukany i osaczony ryż — prażyć. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i sól. Zalać wrzącą wodą i dusić "na małym ogniu. Pod koniec duszenia posypać startym serem. Wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać na gorąco do mięs 15 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. Zrobić farsz z grzybów.. Upieczone ziemniaki nadziać farszem z grzybów i piec w piekarniku. Ziemniaki można posypać startym żółtym serem.