Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Kotleciki z kapusty

Zdrowiutkie

Składniki:

kapusta, 25 dag

jajka, 1 szt.

olej, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

cebula, 5 dag

tłuszcz, 1 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kapustę przekroić na 4 części, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować ok. 25 min. Ugotowaną i wystudzoną kapustę wycisnąć, a następnie posiekać. Jajo ugotować na twardo, ostudzić, obrać, również posiekać. Cebulę oczyścić, drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki, dodać przyprawy oraz tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę. Formować małe kotlety, otaczać w bułce i smażyć.