Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Kalafior duszonyLepiej jest podzielić na mniejsze części |
Sposób przygotowania: duszone
kalafior, 20 dag
cebula, 5 dag
mąka , 3 g
olej, 15 g
przecier pomidorowy, 2 dag
śmietana, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
mielona papryka, 1 szczypta
Kalafior oczyścić, rozdzielić różę na mniejsze części. Zagotować wodę z solą i cukrem. Wrzucić kalafior i gotować. Przez ten czas cebulę drobno pokroić i dusić na tłuszczu. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, kalafior i poddusić. Dodać wodę pozostałą z gotowania kalafiora i krótko gotować na słabym ogniu. Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i przyprawami — zagotować.