Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Kalafior duszony

Lepiej jest podzielić na mniejsze części

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

kalafior, 20 dag

cebula, 5 dag

mąka , 3 g

olej, 15 g

przecier pomidorowy, 2 dag

śmietana, 5 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kalafior oczyścić, rozdzielić różę na mniejsze części. Zagotować wodę z solą i cukrem. Wrzucić kalafior i gotować. Przez ten czas cebulę drobno pokroić i dusić na tłuszczu. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, kalafior i poddusić. Dodać wodę pozostałą z gotowania kalafiora i krótko gotować na słabym ogniu. Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i przyprawami — zagotować.