Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006)

Szynka westfalska

Pyszniutka

Składniki:

szynka, 2 szt.

sól, 2 szkl.

saletra, 15 g

ząbek czosnku, 4 szt.

tymianek, 1 szczypta

majeranek, 1 szt.

liście laurowe, 2 szt.

kolendra, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 1 szczypta

jałowiec, 1 szczypta

cząber, 1 szczypta

bazylia, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Sól i przyprawy utłuc grubo w moździerzu i mieszaniną tą mono natrzeć szynki. Włożyć następnie do drewnianego naczynia, przesypać mieszaniną soli i korzeni, dodać ząbki czosnku. Zostawić na 3 tygodnie, przewracając szynki co kilka dni. W razie potrzeby uzupełnić powstały sok solanką przyrządzoną z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były całkowicie zanurzone. Po trzech tygodniach szynki wyjąć, obsuszyć na powietrzu, zaszyć w grube, rzadkie płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. Po uwędzeniu nie zdejmować płótna, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu na wisząco albo w drewnianym naczyniu, obłożone sporą ilością suchego, pachnącego siana.