Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Cebula nadziewana ryżemWarto spróbować |
cebula, 1 kg
suszony grzyb, 3 ml
ryż , 10 dag
jajka, 3 szt.
tłuszcz, 10 dag
mąka , 2 dag
śmietana, 125 ml
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
Suszone grzyby albo świeże umyć, udusić, posiekać. Ugotować ryż, wymieszać -z grzybkami, dodać jaja, sól, pieprz do smaku. Cebule jednakowej wielkości obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej wody, obgotować, odsączyć i wydrążyć środki. Napełnić je nadzieniem z ryżu. Napełnione cebule ułożyć w płaskim rondlu lub prodiżu i zalać sosem. Tłuszcz lekko zarumienić z mąką, rozprowadzić wywarem z grzybów, zagotować, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.