Tekst i zdjęcie: rafik80 - Srebrny Szef Kuchni (2006) Sałata po kurpiowskuZ braku cytryny może być kwasek cytrynowy |
papryka czerwona, 1 szt.
pomidor, 2 szt.
sok z cytryny, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
woda, 2 łyżk.
słonina, 4 dag
papryka, 1 szt.
Umytą sałatę podzielić na liście i ułożyć w salaterce. Drobno pokrajać słoninę (albo inne mięsko) i smażyć na patelni do lekkiego zarumienienia skwarek, które oddzielić. Odstawić do przestudzenia, ale do ciepłego jeszcze tłuszczu dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pokroić pomidory na drobniej - wrzucić do sałatki. Paprykę można przypiec ale można też wrzucić surową - pokrojoną na cząstki. Sałatę polać sosem i posypać skwarkami (lub podsmażonym mięskiem).