Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875)

Parówki

może wyglądają trochę inaczej niż sklepowe ale są o niebo lepsze :)

Składniki:

wieprzowina , 4 kg

cielęcina , 5 kg

słonina, 1 kg

sól spożywcza, 200 g

pieprz, 10 g

saletra, 20 g

jelito cienkie, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę i cielęcinę pokrajać w kawałki, bardzo dokładnie wyżyłować, zmieszać z solą i saletrą i odstawić na 12 godz. Następnie mięso przepuścić 3 razy przez maszynkę (zakładając za drugim razem gęstą siatkę), wyrabiać dodając po trochu zimnej wody (tyle, ile mięso zdoła wchłonąć). Do masy mięsnej dodać zmielone przyprawy i znowu wyrabiać, aż otrzyma się gładką, lśniącą, jednolitą masę mięsną. Napełniać cienkie jelita baranie za pomocą maszynki, przekręcając jelito (formując w ten sposób poszczególne parówki) co 10 cm. Po napełnieniu jelit sznury parówek zawiesić w wędzarni i opiekać je w gorącym dymie, albo też wędzić w dymie ciepłym, wrzucając następnie na kilka minut do wrzącej wody (nie gotować).