Tekst i zdjęcie: KaszANia - Szef Kuchni (875) SerdelkiNajlepsze są serdelki prosto z wędzarni |
jelito cienkie, 2 szt.
ziele angielskie, 5 g
pieprz, 5 g
sól spożywcza, 5 g
bulion, 1 szkl.
bułka tarta , 50 g
słonina, 400 g
wołowina , 400 g
wieprzowina , 1200 g
Mięso i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z drobną siatką. Dodać tartą bułkę, gorący rosół i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Gotową masą napełniać średnio cienkie jelita wieprzowe i przewiązywać je w odstępach co 5 cm. Wędzić 4 godz. w dymie gorącym, polewając od czasu do czasu rozpalone drewno niewielką ilością wody, aby wytworzył się gorący, wilgotny dym.