Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Jajecznica mazowiecka

Proponuje podawać z grzankami.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Składniki:

jajka, 6 szt.

mielone mięso, 6 dag

cebula, 1 szt.

masło, 1 dag

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Wziąć parę łyżek usiekanego mięsa, przyprawić pieprzem i solą, dodać drobno posiekaną cebulę i zasmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu lub masła. Ubić 6 jaj i wlać do mięsa, postawić patelnię na małym ogniu i smażyć wciąż mieszając, aż się jaja zetną. Wyłożyć na gorące salaterki i podawać z grzankami z białego chleba.