Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Jajecznica białostocka

Dobra na początek dnia.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Składniki:

jajka, 7 szt.

świeży grzyb, 20 dag

masło, 5 dag

cebula, 1 szt.

słonina, 5 dag

natka pietruszki, 1 szt.

mleko 2,0 % , 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokrajać w paski i udusić na maśle z drobno posiekaną cebulą i słoniną. Gdy są gotowe, wlać rozbite lekko widelcem jaja z dodatkiem mleka i ogrzewać mieszając, aż jajecznica odpowiednio stężeje. Posypać drobno posiekaną pietruszką. Podawać z odsmażonymi ziemniakami i zieloną sałatą.