Tekst i zdjęcie: gabi74 - Kucharz (635)

Surówka z selerów i gruszek w majonezie

Posypać siekaną zieloną pietruszką.

idealne dla dzieci

Składniki:

seler, 15 dag

gruszka, 25 dag

posiekany koper, 1 łyżecz.

jabłko, 20 dag

majonez, 15 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

śmietana, 3 łyżk.

orzechy włoskie, 3 łyżk.

Sposób przygotowania:

Selery oczyścić szczotką pod bieżącą wodą, zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny. Gruszki i jabłka obrać, pokrajać w słupki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, oblać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Posypać orzechami.