Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Nadziewane pieczarkiPieczarki można podawać jako przekąskę na gorąco lub jako dodatek do mięs. |
natka pietruszki, 2 łyżk.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mięso gotowane, 5 dag
ser żółty, 10 dag
cebula, 10 dag
bułka tarta , 2 dag
jajka, 1 szt.
tłuszcz, 5 dag
pieczarka, 50 dag
Pieczarki oczyścić i opłukać, oddzielić kapelusze, trzony drobno posiekać. Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać i usmażyć części tłuszczu na jasnozłoty kolor. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do posiekanych trzonów dodać usmażoną cebulę,jajo, drobno pokrajane mięso, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i razem wszystko wymieszać. Masą nadziewać kapelusze pieczarek i ułożyć na brytfanie nadzieniem do góry. Każdą pieczarkę posypać tartą bułką, dodać resztę tłuszczu, wstawić do piekarnika i zapiec do zarumienienia. Przed podaniem posypać serem i zieleniną.