Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Proponuje z sosem pomidorowym

Składniki:

ziemniak, 1 kg

cebula, 10 dag

ząbek czosnku, 1 szt.

boczek , 10 dag

smalec, 6 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki. Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek. W rondlu stopić smalec, dodać boczek, cebulą i czosnek i poddusić pod przykryciem. Na to położyć plasterki ziemniaczane i chwilę podpiąć, nie mieszając. Następnie przykryć i dusić jeszcze 10—15 min. na małym ogniu. Gotową zapiekankę wyłożyć do góry dnem na półmisek lub talerz, przekroić na 4 części. Do tego podać w szklance sos pomidorowy z siekaną natką pietruszki.