Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Opiekanki z grzybów

Opiekanki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, ma­karonem, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw.

Składniki:

świeży grzyb, 50 dag

tłuszcz, 10 dag

cebula, 5 dag

czerstwa bułka, 2 dag

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 2 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

natka pietruszki, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Grzyby świeże oczyścić, opłukac i udusić z cebulą na części tłuszczu; grzyby suszone umyć ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki oraz część tartej bułki i dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe placki grubości l cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Można na nie przeznaczyć grzyby twardsze, które podane w całości i większych kawałkach są mniej smaczne (np. kurki).