Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Opiekanki z grzybówOpiekanki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw. |
świeży grzyb, 50 dag
tłuszcz, 10 dag
cebula, 5 dag
czerstwa bułka, 2 dag
jajka, 1 szt.
bułka tarta , 2 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
natka pietruszki, 2 łyżk.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Grzyby świeże oczyścić, opłukac i udusić z cebulą na części tłuszczu; grzyby suszone umyć ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki oraz część tartej bułki i dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe placki grubości l cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Można na nie przeznaczyć grzyby twardsze, które podane w całości i większych kawałkach są mniej smaczne (np. kurki).