Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Kurpiowskie jedzenieZielenina do smaku |
ziemniak, 0.5 kg
kapusta kiszona, 0.5 kg
kiełbasa, 0.25 dag
jajka, 4 szt.
smalec, 10 dag
cebula, 10 dag
maggi, 1 łyżk.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
mąka , 1 dag
Kiszoną kapustę ugotować, zalewając niewielką ilością wody. Gdy miękka — zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu. Oddzielnie ugotować ziemniaki, ostudzić i pokrajać w plastry. W łyżce tłuszczu zeszklić cebule. i oddzielnie pokrajaną w plasterki, obraną ze skórki kiełbasę. W 4 żaroodpornych miseczkach „kokilkach" układać warstwami: ziemniaki (skropić maggi, posypać pieprzem), cebulę, kapustę i na wierzchu plasterki kiełbasy; polać tłuszczem, na wierzch wbić surowe jajko, posolić i posypać pieprzem, wstawić do gorącego piekarnika na tak długo, by się ścięło białko jaj. Podając w tych samych naczyniach posypać posiekaną zieleniną.