Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Fasolka szparagowa ze śmietaną

Podawać jako dodatek do dania zasadniczego lub z jajami i ziemniakami (kaszą krakowską) jako danie podstawowe.

Składniki:

fasola szparagowa, 75 dag

cebula, 3 dag

mąka , 2 dag

tłuszcz, 2 dag

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Fasolkę obrać z włókien, opłukać, pokrajać na małe skośne ka­wałki, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, tłuszcz i gotować na silnym ogniu. Miękką fasolkę osolić, ocukrzyć, podprawić mąką rozmieszaną ze śmietan i z kilkoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania fasolki. Przyprawić kwasem do smaku.