![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Fasolka szparagowa ze śmietanąPodawać jako dodatek do dania zasadniczego lub z jajami i ziemniakami (kaszą krakowską) jako danie podstawowe. |
fasola szparagowa, 75 dag
cebula, 3 dag
mąka , 2 dag
tłuszcz, 2 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
Fasolkę obrać z włókien, opłukać, pokrajać na małe skośne kawałki, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, tłuszcz i gotować na silnym ogniu. Miękką fasolkę osolić, ocukrzyć, podprawić mąką rozmieszaną ze śmietan i z kilkoma łyżkami wywaru pozostałego z gotowania fasolki. Przyprawić kwasem do smaku.