![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Dynia z pomidoramiZamiast świeżych pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy lub kwaszone ogórki. |
dynia, 75 dag
pomidor, 50 dag
słonina, 5 dag
cebula, 5 dag
mąka , 3 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokrajać w grubą kostkę, ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z mlekiem, dodać sól i cukier. Słoninę stopić, dodać pokrajaną cebulę, poddusić do miękkości i zasmażyć z mąką. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z dyni i śmietaną, zagotować, połączyć z ugotowaną dynią. Umyte pomidory pokrajać na cząstki, dodać do dyni, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.