Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Dynia z pomidorami

Zamiast świeżych pomidorów można dodać koncentrat pomido­rowy lub kwaszone ogórki.

Składniki:

dynia, 75 dag

pomidor, 50 dag

słonina, 5 dag

cebula, 5 dag

mąka , 3 dag

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokrajać w grubą ko­stkę, ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z mle­kiem, dodać sól i cukier. Słoninę stopić, dodać pokrajaną cebulę, poddusić do miękkości i zasmażyć z mąką. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z dyni i śmietaną, zagotować, połączyć z ugotowaną dynią. Umyte po­midory pokrajać na cząstki, dodać do dyni, przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.