![]() |
Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850) Marchew z groszkiem z grzankamiTak samo postępujemy z fasolką szparagową i kalarepą |
marchew, 40 dag
groszek zielony, 35 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
mąka , 1.5 dag
masło, 5 dag
bułka , 25 dag
mleko, 1.5 szkl.
jajka, 2 szt.
bułka tarta , 8 dag
tłuszcz, 10 dag
Pokrajaną w drobną kostkę marchewkę i groszek zalać dwiema szklankami wrzącej osolonej wody, dodać cukier (kostkę bulionu) i ugotować do miękkości, częściowo bez przykrycia. Oprószyć mąką, zagotować, dodać surowe masło, posypać posiekanym koperkiem. Fasolkę szparagową lub młodą kalarepę należy rozdrobnić jak marchew. Czerstwą bułkę (z poprzedniego dnia) krajać w kromeczki grubości l cm, skropić mlekiem lub maczać w mleku, zanurzać w rozmąconym jaju, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Ułożyć obok warzyw na półmisku. Potrawę podawać jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne.