Tekst i zdjęcie: ewcia - Szef Kuchni (850)

Marchew z groszkiem z grzankami

Tak samo postępujemy z fasolką szparagową i kalarepą

Składniki:

marchew, 40 dag

groszek zielony, 35 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

mąka , 1.5 dag

masło, 5 dag

bułka , 25 dag

mleko, 1.5 szkl.

jajka, 2 szt.

bułka tarta , 8 dag

tłuszcz, 10 dag

Sposób przygotowania:

Pokrajaną w drobną kostkę marchewkę i groszek zalać dwiema szklankami wrzącej osolonej wody, dodać cukier (kostkę bulionu) i ugotować do miękkości, częściowo bez przykrycia. Oprószyć mąką, zago­tować, dodać surowe masło, posypać posiekanym koperkiem. Fasolkę szparagową lub młodą kalarepę należy rozdrobnić jak marchew. Czerstwą bułkę (z poprzedniego dnia) krajać w kromeczki grubości l cm, skropić mlekiem lub maczać w mleku, zanurzać w rozmąconym jaju, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Ułożyć obok warzyw na półmisku. Potrawę podawać jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne.