Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Wieprzowina zapiekana z kapustą kwaszoną

Może być baranina

Składniki:

mielony pieprz, 1 szczypta

koncentrat pomidorowy, 5 dag

pomidor, 30 dag

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

liście laurowe, 1 szt.

sól, 1 szczypta

kapusta kwaszona, 75 dag

mielona papryka, 1 szczypta

cebula, 5 dag

smalec, 5 dag

wieprzowina , 50 dag

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać na kawałki, usmażyć je na silnie rozgrzanym smalcu, po czym włożyć do rondla. Drobno pokrajaną cebulę i paprykę zasmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i połączyć z mięsem. Dodać kwaszoną kapustę, wymieszać i wlać tyle wody, aby pokryła mięso. Gotować bez przykrycia.. W połowie gotowa­nia dodać przyprawy. Pomidory pokrajać, udusić w oddzielnym rondlu i przetrzeć (koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą). Ugotowaną potrawę przełożyć do naczynia, w którym ma być zapiekana, dodać przecier pomidorowy lub rozrzedzony kon­centrat oraz mielony pieprz, wymieszać, wstawić do silnie na­grzanego piekarnika i zapiec. Potrawę podawać z ziemniakami.