Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Cielęcina z ziemniakami i groszkiem zielonymCielęcina lub zamiennie kura bądź brojler |
koncentrat pomidorowy, 5 dag
groszek zielony, 1 szkl.
mielona papryka, 1 szczypta
ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
natka pietruszki, 1 szt.
liście laurowe, 2 szt.
sól, 1 szczypta
ziemniak, 75 dag
smalec, 3 dag
cielęcina , 50 dag
Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości, osolić i obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Mięso włożyć do rondla (tłuszcz pozostawić na patelni), wlać 1,5 l wody, osolić i gotować pod przykryciem. Do podgotowanego mięsa dodać pokrajane w niewielką kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i angielskie ziele, a gdy produkty będą miękkie, dodać groszek wraz z zalewą. Gotować razem przez kilka minut. W pozostałym na patelni tłuszczu zasmażyć paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy, wlać pół szklanki zimnej wody, wymieszać, połączyć z mięsem, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać z białym pieczywem i surówką z marchwi.