Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Cielęcina z ziemniakami i groszkiem zielonym

Cielęcina lub zamiennie kura bądź brojler

Składniki:

koncentrat pomidorowy, 5 dag

groszek zielony, 1 szkl.

mielona papryka, 1 szczypta

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

natka pietruszki, 1 szt.

liście laurowe, 2 szt.

sól, 1 szczypta

ziemniak, 75 dag

smalec, 3 dag

cielęcina , 50 dag

Sposób przygotowania:

Mięso pokrajać na kawałki średniej wielkości, osolić i obsmażyć na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Mięso włożyć do rondla (tłuszcz pozostawić na patelni), wlać 1,5 l wody, osolić i gotować pod przykryciem. Do podgotowanego mięsa do­dać pokrajane w niewielką kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i angielskie ziele, a gdy produkty będą miękkie, dodać groszek wraz z zalewą. Gotować razem przez kilka minut. W pozostałym na patelni tłuszczu zasmażyć paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy, wlać pół szklanki zimnej wody, wymieszać, połączyć z mięsem, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną nać pie­truszki. Podawać z białym pieczywem i surówką z marchwi.