Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Kurczę po polskuPodawać z mizerią lub sałatą. |
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
kura, 1 szt.
sól, 1 szczypta
czerstwa bułka, 5 dag
mleko, 0.5 szkl.
wątróbka kurza, 1 szt.
jajka, 1 szt.
posiekany koper, 2 łyżk.
masło, 4 dag
Kurczę posolić wewnątrz i z zewnątrz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć wraz z wątróbką. Do zmielonej masy dodać żółtko, łyżeczkę masła, koperek i sól. Utrzeć nadzienie, połączyć z ubitą pianą z białka. Napełnić kurczę nadzieniem i zaszyć otwór lub przewiązać tuszkę na krzyż cienkim sznurkiem sparzonym wrzątkiem. Kurczę ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć je masłem lub margaryną i umieścić w nagrzanym piekarniku. Upiec na złoty kolor, polewając stopionym tłuszczem i wodą. Obok kurczęcia można ułożyć ziemniaki, które upieką się jednocześnie.