Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Zając po polsku

Przed podaniem dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami i buraczkami lub ćwikłą.

Sposób przygotowania: pieczone

na Wielkanoc

Składniki:

śmietana, 15 dag

karmel, 2 łyżk.

mąka , 1 dag

smalec, 4 dag

słonina, 10 dag

ocet, 1 szkl.

sól, 1 szczypta

jałowiec, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

cebula, 8 dag

comber zajęczy, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę: 2 szklanki wody zagotować z pokrajaną cebulą i przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Marynatą za­lać mięso i pozostawić je w chłodnym miejscu na 2—3 dni. Mięso wyjąć z marynaty, usunąć z niego błony, naszpikować paskami słoniny, osolić i ułożyć w naczyniu do pieczenia wraz ze smal­cem. Umieścić w nagrzanym piekarniku i upiec do miękkości, polewając tłuszczem i wodą. Do sosu dodać mąkę rozprowadzoną zimną wodą oraz karmel i piec przez kilka minut, polewając zająca sosem.