Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Bigos mazowieckiTroche tego troche tego i mamy... bigos |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
kminek, 1 szczypta
powidło śliwkowe, 5 dag
włoszczyzna, 100 g
jabłko, 3 szt.
kiełbasa, 40 dag
wołowina , 40 dag
wieprzowina , 50 dag
rosół, 1 l
kapusta kwaszona, 1 l
kapusta głowiasta biała , 2 szt.
2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapusty włożyć w garnek i zalać mocnym rosołem. Kminek włożyć, kawałek świeżego przerośniętego mięsa wieprzowego i gotować, kawałek kiełbasy, kawałek wołowiny i gotować, dodać resztki mięsne i gotować, posolić, popieprzyć, włożyć 3 jabłka, włoszczyznę — gotować. Dodać parę łyżek powideł śliwkowych i dusić, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemnego koloru. Mieszać, by się nie przypaliło. Odgrzewany bigos jest smaczniejszy.