Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795)

Bigos mazowiecki

Troche tego troche tego i mamy... bigos

Składniki:

pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

kminek, 1 szczypta

powidło śliwkowe, 5 dag

włoszczyzna, 100 g

jabłko, 3 szt.

kiełbasa, 40 dag

wołowina , 40 dag

wieprzowina , 50 dag

rosół, 1 l

kapusta kwaszona, 1 l

kapusta głowiasta biała , 2 szt.

Sposób przygotowania:

2 główki kapusty uszatkować, litr kwaszonej kapusty włożyć w garnek i zalać mocnym rosołem. Kminek włożyć, kawałek świeżego przerośniętego mięsa wieprzowego i gotować, kawałek kiełbasy, kawałek wołowiny i gotować, dodać resztki mięsne i gotować, posolić, popieprzyć, włożyć 3 jabłka, włoszczyznę — gotować. Dodać parę łyżek powideł śliwkowych i dusić, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemnego koloru. Mieszać, by się nie przypaliło. Odgrzewany bigos jest smaczniejszy.