Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Brokuły w sosie śmietanowymŚmietanę można zastąpić sosem majonezowym |
brokuł, 1 kg
śmietana, 15 dag
musztarda, 2 dag
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
pomidor, 10 dag
jajka, 1 szt.
natka pietruszki, 1 łyżk.
Brokuły wraz z łodygami i małymi listkami wrośniętymi w różę moczyć 15 min. w lekko osolonej wodzie, aby łatwiej było usuń liszki, a następnie gotować bez przykrycia w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Miękkie, lecz jędrne brokuły wyjąć łyżką cedzakową, osaczyć na cedzaku, ułożyć w salaterce lub na półmisku, ostudzić. Musztardę lub koncentrat pomidorowy wymieszać z gęstą śmietaną, przyprawić solą, cukrem i kwasem, żal brokuły, przybrać plasterkami pomidorów lub ogórków, jajami ugotowanymi na twardo i nacią pietruszki.