Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Bigos z pozostałem pieczeniKiedy nie chcesz czegoś wyrzucić |
resztki pieczonego mięsa, 50 dag
jabłko, 2 szt.
cukier, 2 dag
chleb razowy , 1 szt.
bulion, 2 szkl.
ocet winny , 1 łyżecz.
Często ma się resztki pieczeni cielęcej lub wołowej. Można z nich zrobić wyborny bigos z razowym chlebem, z jabłkami lub śliwkami. Utrzeć czerstwego razowego chleba, biorąc np. łyżkę na talerz, zasmażyć go w dobrym maśle, rozetrzeć tę zasmażkę rozgotowanym bulionem tak, aby było rzadkie jak zupa. Pieczeń pokroić w drobną kostkę, włożyć w ten bulion. Gdy się dobrze zagotuje, włożyć 2 jabłka kruche, winkowate, obrane i pokrajane w ćwiartki. Jeżeli nie ma jabłek, co bywa zwykle na wiosnę, ugotować oddzielnie ćwierć funta śliwek suszonych, a gdy będą zupełnie miękkie, przepołowić je, wyjąć pestki, a śliwki wraz z sosem wrzucić w bigos, dołożyć łyżkę cukru i w końcu wlać, próbując do smaku, ile potrzeba, dobrego winnego octu.