Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Kuropatwy duszone w sosie śmietanowym

Tak samo przyrządza się potrawę z innych dzikich ptaków.

Sposób przygotowania: duszone

Składniki:

sok z cytryny, 1 łyżk.

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

jałowiec, 4 szt.

smalec, 4 dag

słonina, 4 dag

kuropatwa, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone kuropatwy opłukać, osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i z zewnątrz, po czym obłożyć smalcem i umieścić w gorącym piekarniku. Zrumienione kuropatwy wy­jąć z piekarnika, a gdy przestygną, przekrajać na połówki i wło­żyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać ziarnka jałowca, wlać pół szklanki wody i udusić, uzupełniając odparowaną wodę. Do miękkich kuropatw dodać śmietanę i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami.