![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Kuropatwy duszone w sosie śmietanowymTak samo przyrządza się potrawę z innych dzikich ptaków. |
Sposób przygotowania: duszone
sok z cytryny, 1 łyżk.
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
jałowiec, 4 szt.
smalec, 4 dag
słonina, 4 dag
kuropatwa, 2 szt.
Oczyszczone kuropatwy opłukać, osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i z zewnątrz, po czym obłożyć smalcem i umieścić w gorącym piekarniku. Zrumienione kuropatwy wyjąć z piekarnika, a gdy przestygną, przekrajać na połówki i włożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać ziarnka jałowca, wlać pół szklanki wody i udusić, uzupełniając odparowaną wodę. Do miękkich kuropatw dodać śmietanę i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami.