Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z bakłażanów a la kawior

Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Składniki:

bakłażan, 50 dag

cebula, 15 dag

olej, 3 dag

koncentrat pomidorowy, 3 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Bakłażany czyli oberżyny oczyścić, umyć i upiec lub włożyć w skórce do wrzącej wody i ugotować. Po ostudzeniu obrać ze skórki i posiekać. Pokrajaną w kostkę cebulę sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Bakłażany połączyć z cebulą, olejem i koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i chwilę poddusić w płaskim naczyniu na słabym ogniu, ostudzić. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Ugotowane bakłażany można połączyć z surową cebulą pokraj w drobną kostkę, wymieszać z przyprawionym olejem i przybrać plasterkami pomidorów. Po wierzchu posypać zieleniną.