Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka brokułowaMożna dodac odrobine posiekanych pieczarek marynowanych |
sok z cytryny, 1 łyżecz.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
śmietana, 15 dag
szczypiorek, 1 łyżk.
jajka, 2 szt.
pomidor, 15 dag
ogórek , 15 dag
brokuł, 70 dag
Brokuły ugotować według przepisu Brokuły w sosie śmietanowym. Po ostudzeniu podzielić na różyczki. Ogórki świeże obrać (kwaszone pozostawić ze skórką), zetrzeć na tarce b dużych otworach, pomidory oraz jaja ugotowane na twardo pokrajać w kostkę, szczypiorek posiekać (2 łyżeczki). Wszystkie składniki połączyć, lekko skropić kwasem i wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem, z przyprawionym olejem lub sosem majonezowym