Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka brokułowa

Można dodac odrobine posiekanych pieczarek marynowanych

Składniki:

sok z cytryny, 1 łyżecz.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 15 dag

szczypiorek, 1 łyżk.

jajka, 2 szt.

pomidor, 15 dag

ogórek , 15 dag

brokuł, 70 dag

Sposób przygotowania:

Brokuły ugotować według przepisu Brokuły w sosie śmietanowym. Po ostudzeniu podzielić na różyczki. Ogórki świeże obrać (kwa­szone pozostawić ze skórką), zetrzeć na tarce b dużych otworach, pomidory oraz jaja ugotowane na twardo pokrajać w kostkę, szczypiorek posiekać (2 łyżeczki). Wszystkie składniki połączyć, lekko skropić kwasem i wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem, z przyprawionym olejem lub sosem majonezo­wym