Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z papryki i jabłkaPosypać siekaną nacią pietruszki |
papryka, 35 dag
cebula, 10 dag
pomidor, 25 dag
koncentrat pomidorowy, 2 dag
olej, 2 dag
jabłko, 20 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
natka pietruszki, 1 łyżk.
Paprykę pokrajać w paski, cebulę w drobną kostkę, pomidory (bez skórki) w grubsze słupki. Olej rozgrzać, podsmażyć na ni cebulę nie rumieniąc, dodać pokrajaną paprykę, podlać trochę wody i dusić. Do miękkiej papryki dodać pomidory lub końce trat pomidorowy i dusić dalej. Po ostudzeniu wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych otworach, przyprawić solą, cukrem i kwasem.