Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z papryki i jabłka

Posypać siekaną nacią pietruszki

Składniki:

papryka, 35 dag

cebula, 10 dag

pomidor, 25 dag

koncentrat pomidorowy, 2 dag

olej, 2 dag

jabłko, 20 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

natka pietruszki, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Paprykę pokrajać w paski, cebulę w drobną kostkę, pomidory (bez skórki) w grubsze słupki. Olej rozgrzać, podsmażyć na ni cebulę nie rumieniąc, dodać pokrajaną paprykę, podlać trochę wody i dusić. Do miękkiej papryki dodać pomidory lub końce trat pomidorowy i dusić dalej. Po ostudzeniu wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych otworach, przyprawić solą, cukrem i kwasem.