Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z cebuli z koncentratem pomidorowym

Nieezwykłe połączenie cebuli i pomidora

Składniki:

cebula, 56 dag

olej, 5 dag

koncentrat pomidorowy, 5 dag

mielona papryka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Połowę oleju rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim do zmięk­czenia poszatkowaną cebulę, posolić, dodać koncentrat pomidoro­wy i sproszkowaną paprykę, smażyć jeszcze przez chwilę, nie rumieniąc. Pozostały olej rozrzedzić dwiema łyżkami wody, przy­prawić solą cukrem i kwasem, wymieszać z cebulą, posypać sie­kaną zieleniną.