Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z selerów naciowych

Selery możemy łączyć również z innymi warzywami

Składniki:

sos majonezowy, 10 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

seler naciowy , 50 dag

Sposób przygotowania:

Ogonki selerów odciąć od korzeni i większych liści, umyć, przekrajać wzdłuż (kardy obciągnąć ze skóry jak rabarbar), włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Opłukać, po­krajać na kawałki długości 5 cm, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, oziębić, wy­łożyć na półmisek układając jeden kawałek obok drugiego. Za­lać sosem majonezowym lub innym dowolnie wybranym. Selery naciowe i kardy można łączyć z innymi gotowanymi i su­rowymi warzywami, np. z zielonym groszkiem, brokułami lub kalafiorem, surowymi pomidorami, papryką, ogórkami świeżymi lub kwaszonymi, marchwią i sałatą.