Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z selerów naciowychSelery możemy łączyć również z innymi warzywami |
sos majonezowy, 10 dag
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
seler naciowy , 50 dag
Ogonki selerów odciąć od korzeni i większych liści, umyć, przekrajać wzdłuż (kardy obciągnąć ze skóry jak rabarbar), włożyć do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały. Opłukać, pokrajać na kawałki długości 5 cm, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, oziębić, wyłożyć na półmisek układając jeden kawałek obok drugiego. Zalać sosem majonezowym lub innym dowolnie wybranym. Selery naciowe i kardy można łączyć z innymi gotowanymi i surowymi warzywami, np. z zielonym groszkiem, brokułami lub kalafiorem, surowymi pomidorami, papryką, ogórkami świeżymi lub kwaszonymi, marchwią i sałatą.