Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z jarmużu ( brukselki)Zamiast jarmużu można do sałatki zastosować brukselkę, którą należy ugotować w całości i przekrajać na pół. |
jarmuż, 50 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
jabłko, 10 dag
cebula, 5 dag
pomidor, 10 dag
śmietana, 15 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
jajka, 2 szt.
Obrane z ogonków i z grubych nerwów liście jarmużu wrzucić do wrzącej, osolonej wody i na pół ugotować bez przykrycia. Odcedzić, ostudzić, grubo poszatkować. Ogórki, jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokrajać w kostkę, pomidory w cząstki. Wszystkie składniki połączyć, skropić kwasem, wymieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, grubo posiekać i posypać po wierzchu sałatki. Pomidory można zastąpić papryką lub startą marchwią.