Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z jarmużu ( brukselki)

Zamiast jarmużu można do sałatki zastosować brukselkę, którą należy ugotować w całości i przekrajać na pół.

Składniki:

jarmuż, 50 dag

ogórek kwaszony, 10 dag

jabłko, 10 dag

cebula, 5 dag

pomidor, 10 dag

śmietana, 15 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Obrane z ogonków i z grubych nerwów liście jarmużu wrzucić do wrzącej, osolonej wody i na pół ugotować bez przykrycia. Odcedzić, ostudzić, grubo poszatkować. Ogórki, jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokrajać w kostkę, pomidory w cząstki. Wszystkie składniki połączyć, skropić kwasem, wy­mieszać ze śmietaną przyprawioną solą i cukrem. Jaja ugotować na twardo, grubo posiekać i posypać po wierzchu sałatki. Pomidory można zastąpić papryką lub startą marchwią.