Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Pulpety

Podawać z warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

mąka , 2 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

natka pietruszki, 1 szt.

bułka tarta , 4 dag

jajka, 50 dag

mielone mięso, 3 łyżk.

suszony majeranek, 2 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone (najlepiej zmielona łopatka wieprzowa) wymieszać z majerankiem oraz tartą bułką, dodać łyżkę posiekanej naci pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Zeszklić cebulę dodać do masy. Wyrobić, uformować z kuleczki, obtoczyć w mące, podsmażyć na oliwie. Przykryć i poddusić do miękkości (pod naciskiem noża nie mogą puszczać mętnego soku). Smacznego