Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) PulpetyPodawać z warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami. |
mąka , 2 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
natka pietruszki, 1 szt.
bułka tarta , 4 dag
jajka, 50 dag
mielone mięso, 3 łyżk.
suszony majeranek, 2 łyżecz.
Mięso mielone (najlepiej zmielona łopatka wieprzowa) wymieszać z majerankiem oraz tartą bułką, dodać łyżkę posiekanej naci pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Zeszklić cebulę dodać do masy. Wyrobić, uformować z kuleczki, obtoczyć w mące, podsmażyć na oliwie. Przykryć i poddusić do miękkości (pod naciskiem noża nie mogą puszczać mętnego soku). Smacznego