Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka z ziemniaków i fasoli ( fasolki szparagowej)Do sałatki można wykorzystać olej z konserw rybnych. |
sok z cytryny, 1 łyżecz.
mielony pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
musztarda, 5 dag
śmietana, 15 dag
olej, 5 dag
cebula, 10 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
jabłko, 10 dag
fasola szparagowa, 25 dag
ziemniak, 60 dag
Ugotowane ziemniaki oraz jabłka, ogórki i cebulę pokrajać w kostkę, skropić kwasem, połączyć z ugotowaną i odcedzoną fasolkę perłówkę lub fasolką szparagową pokrajaną na 2-centymetrowe kawałki. Olej lub śmietanę rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą i krem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.