Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka z ziemniaków i fasoli ( fasolki szparagowej)

Do sałatki można wykorzystać olej z konserw rybnych.

Składniki:

sok z cytryny, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

musztarda, 5 dag

śmietana, 15 dag

olej, 5 dag

cebula, 10 dag

ogórek kwaszony, 10 dag

jabłko, 10 dag

fasola szparagowa, 25 dag

ziemniak, 60 dag

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki oraz jabłka, ogórki i cebulę pokrajać w kostkę, skropić kwasem, połączyć z ugotowaną i odcedzoną fasolkę perłówkę lub fasolką szparagową pokrajaną na 2-centymetrowe kawałki. Olej lub śmietanę rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą i krem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.