Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka włoska

Przybrać czą­stkami jaja ugotowanego na twardo, zieleniną i warzywami wcho­dzącymi w skład sałatki.

Składniki:

seler, 30 dag

marchew, 10 dag

pietruszka, 10 dag

ziemniak, 25 dag

jabłko, 15 dag

ogórek kwaszony, 25 dag

fasola szparagowa, 15 dag

jajka, 2 szt.

sos majonezowy, 20 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną zieloną fasolkę szparagową pokrajać na 2-centymetrowe kawałki, papryki pokrajać w paseczki, pozostałe warzywa w słupki lub kostkę. Olej rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą, cukrem i kwasem dodać drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać.