Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka włoskaPrzybrać cząstkami jaja ugotowanego na twardo, zieleniną i warzywami wchodzącymi w skład sałatki. |
seler, 30 dag
marchew, 10 dag
pietruszka, 10 dag
ziemniak, 25 dag
jabłko, 15 dag
ogórek kwaszony, 25 dag
fasola szparagowa, 15 dag
jajka, 2 szt.
sos majonezowy, 20 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżecz.
Ugotowaną zieloną fasolkę szparagową pokrajać na 2-centymetrowe kawałki, papryki pokrajać w paseczki, pozostałe warzywa w słupki lub kostkę. Olej rozetrzeć z musztardą, przyprawić solą, cukrem i kwasem dodać drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać.